Woning verkopen? Loop geen risico en vraag een energielabel aan!

Gaat u uw woning verkopen? Houd er dan rekening mee dat een energielabel verplicht is! Heeft u geen label, dan loopt u het risico op een boete. In dit blog leest u meer over wat een energielabel is en de verplichting die u heeft.

Wat is een energielabel?

Een energielabel laat zien hoe energiezuinig uw woning is. Ook maakt het inzichtelijk welke energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. Iedere woning wordt geclassificeerd met de letters A tot en met G. Woningen met een A-label zijn het energiezuinigst, woningen met een G-label het minst. Op het label ziet u ook diverse woningkenmerken, zoals de beglazing, verwarming, isolatie en het woningtype.

Waarom is een label verplicht?

Een energielabel geeft de nieuwe koper inzicht in de energiezuinigheid van de woning. Het label is bedoeld om het uitvoeren van energiebesparende maatregelen te stimuleren.

Hoe registreert u een energielabel? (update 2021)

Op het moment dat u uw woning verkoopt of verhuurt, bent u verplicht om een energielabel te registreren. Deze wetgeving is al sinds 2008 van kracht. Voorheen was het mogelijk om een label online aan te vragen. Sinds 1 januari 2021 is dat niet meer het geval en moet u een energieadviseur inschakelen. Let op dat het daardoor vaak langer duurt om het label aan te vragen. Bent u daarom van plan uw woning te verkopen? Wacht dan niet te lang! Heeft uw woning geen correct energielabel, dan kan deze namelijk niet te koop worden gezet!

Wie controleert de aanwezigheid van het label?

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) controleert of er bij de verkoop van een woning een energielabel aanwezig is. Deze inspectie is door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties belast met het toezicht op de regelgeving over energielabels voor woningen.

Wanneer krijgt u een boete?

In eerste instantie krijgt u een waarschuwing van het ILT en krijgt u de mogelijkheid om alsnog een label aan te vragen. Reageert u daar niet op, dan loopt u het risico op een boete van €405. Houd daar dus rekening mee wanneer u uw huis verkoopt!

Meer informatie?

Wilt u meer weten over uw verplichtingen bij de verkoop van uw woning? Of heeft u een huis op het oog en wilt u weten wat de verplichtingen van de verkopende partij zijn? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?