Wilsonbekwaam: wat kunt u regelen?

In ons vorige blog heeft u gelezen wat wilsonbekwaamheid precies is en hoe wilsonbekwaamheid wordt vastgesteld. Een wellicht nog belangrijkere vraag is wat er precies gebeurt zodra blijkt dat u wilsonbekwaam bent. In dit blog leggen we uit wat u kunt doen vóórdat u wilsonbekwaam wordt en wat er gebeurt als u niets regelt en toch onverhoopt wilsonbekwaam wordt.

Wat kunt u doen vóórdat u wilsonbekwaam wordt?

Wellicht denkt u er nog helemaal niet over na, maar het is mogelijk dat er een moment in uw leven komt waarop u niet meer zelfstandig kan beslissen. Of de gevolgen van uw beslissingen niet meer kunt overzien. Het is verstandig om in een levenstestament het een en ander vast te leggen over wat er gebeurt als u wilsonbekwaam wordt. U kunt bijvoorbeeld iemand een volmacht geven. Dit betekent dat u iemand aanwijst die beslissingen voor u mag nemen. En bent u ondernemer? Dan kunt u in een levenstestament een onderscheid laten maken tussen privé en zakelijk.

Wat gebeurt er als u géén levenstestament opstelt?

Als blijkt dat u geen levenstestament of volmacht heeft opgesteld, dan geeft de wet drie mogelijkheden. Een rechter benoemt een bewindvoerder, een curator óf een mentor voor u. Dit is dan iemand van een organisatie of een buitenstaander. U mag dan niet zelf kiezen wie wordt aangesteld.

Bewindvoerder

Als blijkt dat u zelf niet meer goed met uw geldzaken om kan gaan, dan zal er een bewindvoerder worden aangesteld. Uw bewindvoerder regelt de financiële zaken voor u. Deze bewindvoerder wordt door de rechter benoemd. Als u onder bewind wordt gesteld, dan betekent dat niet dat u niet zelfstandig beslissingen meer mag nemen. Enkel op het financiële gebied bepaalt u meestal samen met de bewindvoerder of bepaalde handelingen gedaan mogen worden.

Mentor

Op het moment dat u zelf wel voor uw financiële zaken kunt zorgen, maar bijvoorbeeld uzelf niet goed kunt verzorgen of verplegen, dan kan de rechter een mentor benoemen. Uw mentor geeft advies en neemt, zoveel mogelijk in overleg met u, beslissingen op het persoonlijke gebied.

Curator

Op het moment dat u echt niets zelf meer kunt beslissen, is het mogelijk dat u onder curatele wordt gesteld. Dit gaat verder dan bewind en mentorschap. Wordt u onder curatele gesteld, dan mag u over bijna niets meer zelf beslissen.

Meer weten?

Het is verstandig om nu al na te denken over wat er gaat gebeuren als u wilsonbekwaam wordt. Wilt u meer weten over het levenstestament of wilt u een afspraak met ons maken? Wij staan u graag te woord! Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig bij zorggerelateerde zaken?

Heeft u hulp nodig bij zorggerelateerde zaken? Bekijk dan onze diensten.

Bekijk onze diensten

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?