Wilsonbekwaamheid, wat is het?

Wilsonbekwaam: wat is het en hoe wordt het vastgesteld?

We krijgen steeds vaker de vraag hoe het zit met zaken rondom wilsonbekwaamheid. Wat betekent wilsonbekwaamheid precies? En hoe wordt wilsonbekwaamheid vastgesteld? En misschien nog belangrijker: wat gebeurt er als blijkt dat u wilsonbekwaam bent? In dit tweedelige blog geven we antwoord op deze vragen. In het eerste deel leggen we uit wat wilsonbekwaamheid is en hoe wordt vastgesteld dat u wilsonbekwaam bent.

Wanneer is er sprake van wilsonbekwaam?

U bent wilsonbekwaam op het moment dat u niet in staat bent om zelfstandig verantwoorde beslissingen te nemen, zo valt te lezen op de website van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dit betekent in feite dat u wilsonbekwaam bent op het moment dat u informatie niet meer zelfstandig kan begrijpen. Ook bent u wilsonbekwaam zodra u niet meer begrijpt wat de gevolgen van uw besluit zijn of zelfs geen besluiten meer kan nemen.

Wilsonbekwaamheid kan zowel kortdurig als langdurig zijn.

Kortdurige wilsonbekwaamheid

Stel dat u een auto-ongeluk krijgt en daardoor voor een korte periode in coma ligt, dan bent u op dat moment wilsonbekwaam. U kunt dan zelfstandig geen beslissingen meer maken.

Langdurige wilsonbekwaamheid

Ook iemand die in een vergevorderd stadium van dementie is, is wilsonbekwaam. Dan is er sprake van langdurige wilsonbekwaamheid. Echter, wanneer dementie zich nog in het beginstadium bevindt, dan hoeft u nog niet wilsonbekwaam te zijn.

Hoe wordt wilsonbekwaamheid vastgesteld?

U bent wilsbekwaam totdat wordt vastgelegd dat u dat niet bent. Het is niet één op één te zeggen op welk moment iemand het wordt. Meestal is het een proces dat geleidelijk verloopt. Het is onze taak om te beoordelen of u wilsbekwaam bent. Stel dat u bij ons komt om een testament op te maken of aan te passen, dan zijn wij verplicht te toetsen of u zelfstandig dit besluit kunt maken en de gevolgen daarvan overziet.

Hoe toetst een notaris de wilsonbekwaamheid?

Zodra wij vermoeden dat u iets niet helemaal begrijpt, dan zijn wij verplicht nader onderzoek te doen en door te vragen. Als we op basis daarvan twijfelen over uw wilsbekwaamheid, dan schakelen we een collega-notaris in voor een vervolggesprek. Vervolgens kan dan, in overleg met de klant, een gespecialiseerde arts worden gevraagd onderzoek te doen. Deze arts maakt een medische verklaring op, waaruit zal blijken of u al dan niet wilsbekwaam bent om een testament op te maken of aan te passen.

Heuvelrug en wilsonbekwaamheid

Heuvelrug Notarissen helpt u met het regelen van al uw zaken rondom wonen, leven en ondernemen. Wij zijn betrokken bij de keuzes die u maakt en denken graag met u mee. Uw onbezorgde toekomst is onze zorg. Wilsonbekwaamheid is daar deel van. Heeft u vragen of twijfels? U kunt vrijblijvend een gratis een ZekerWeten gesprek aanvragen.

Wat gebeurt er bij wilsonbekwaamheid?

Wat er precies gebeurt bij als u wilsonbekwaam wordt, kunt u lezen in ons volgende blog. Daarin leest u ook meer over levenstestamenten. Heeft u naar aanleiding van bovenstaande vragen? Neem dan vooral contact met ons op.

Hulp nodig bij zorggerelateerde zaken?

Heeft u hulp nodig bij zorggerelateerde zaken? Bekijk dan onze diensten.

Bekijk onze diensten

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?