Welke rechtsvorm kiest u als u een onderneming start?

Een unieke bedrijfsnaam, verkenning van de markt en het bepalen van een strategie. Er komt veel kijken bij het starten van een onderneming. Maar de belangrijkste stap is waarschijnlijk nog wel het kiezen van de juiste rechtsvorm. Deze keuze bepaalt namelijk of u privé aansprakelijk bent en welke belastingen u moet betalen. In dit blog leggen we de meest voorkomende rechtsvormen uit. En heeft u nog aanvullende vragen? Wij kunnen u adviseren over de voor- en nadelen van iedere rechtsvorm!

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is relatief snel en makkelijk op te richten. U richt een eenmanszaak op door uw bedrijf in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel in te schrijven. Bij een eenmanszaak is er géén onderscheid tussen uw privévermogen en het ondernemingsvermogen. U bent dus met uw gehele vermogen aansprakelijk voor schulden uit de onderneming.

Eenmanszaak en de notaris

Hoewel u niet naar de notaris hoeft voor het oprichten van een eenmanszaak, is het wel aan te raden. Wij kunnen met u meedenken en adviseren over bijbehorende zaken, zoals huwelijkse voorwaarden. U bent namelijk privé aansprakelijk voor schulden. Dat betekent dat ook uw echtgenoot aansprakelijk is als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

 

Vennootschap onder firma (vof)

Een vennootschap onder firma (vof) bestaat uit tenminste twee ondernemers. Bij een vof brengen alleen vennoten geld, goederen of arbeid in de firma. U richt een vof op door u in te schrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Bij een vennootschap onder firma is er wél een onderscheid tussen het vermogen van de onderneming en het privévermogen.

Vennootschap onder firma en de notaris

U bent niet verplicht om langs de notaris te gaan bij de oprichting van een vof. Wel is het aan te raden om een vennootschapscontract op te stellen. Daar helpen we u graag bij. Hierin maakt u afspraken over de verdeling en inbreng in de vof. Ook legt u vast wat er gebeurt als de onderneming stopt.

 

Maatschap

Wilt u uw beroep samen met andere zelfstandig ondernemers uitvoeren? Dan is een maatschap voor u de oplossing. In een maatschap is iedere maat voor een gelijk deel aansprakelijk voor de schulden in de organisatie. Voorbeelden van maatschappen die vaak voorkomen zijn notariskantoren, advocatenkantoren en tandartspraktijken. U schrijft een maatschap in bij het Handelsregister.

Maatschap en de notaris

Ook voor een maatschap geldt dat u niet verplicht naar de notaris hoeft. Toch is het verstandig om een maatschapscontract op te stellen. Hierin zet u bijvoorbeeld wie de maten zijn, wat hun inbreng is en wat u doet met de winstverdeling. Uiteraard kunnen wij u hierbij helpen en adviseren.

 

Besloten vennootschap (bv)

Een besloten vennootschap (bv) is een zelfstandige entiteit. Dit houdt in dat u niet privé aansprakelijk bent voor de schulden van de onderneming. Bij de oprichting van een bv worden aandelen uitgegeven aan de oprichters of aan derden die geld of goederen inbrengen. Deze aandeelhouders werken vervolgens samen.

Besloten vennootschap en de notaris

Bij een bv bent u verplicht om de statuten vast te leggen bij de notaris. Wij leggen deze statuten voor u vast in een oprichtingsakte. Hierin staan zaken als het bedrag van de aandelen, de benoeming en ontslag van bestuurders, de bevoegdheden van organen in de bv en de regels voor de overdracht van aandelen. Ook moet een bv worden ingeschreven in het Handelsregister. Hier helpen wij u graag bij.

 

Naamloze vennootschap (nv)

Een naamloze vennootschap (nv) lijkt op een bv. Het verschil is dat bij een bv de aandelen alleen via de notaris overdraagbaar zijn, terwijl bij een nv een deel van de aandelen vrij verhandelbaar is op de beurs. Ook heeft u een startkapitaal nodig van minimaal € 45.000,-.

Naamloze vennootschap en de notaris

Voor de oprichting van een nv bent u verplicht om naar de notaris te gaan. De notaris legt de statuten in de oprichtingsakte voor u vast. Ook moet de nv worden ingeschreven in het Handelsregister. Wij begeleiden deze inschrijving graag voor u.

Heeft u vragen over het oprichten van een onderneming?

Zoals u hierboven leest, kunt u uit een groot aantal rechtsvormen kiezen. Weet u nog niet helemaal zeker welke rechtsvorm het beste bij u past? Of heeft u advies nodig over contracten of staturen? Onze ervaren (kandidaat) notarissen staan graag voor u klaar! Neem gerust contact op met één van onze kantoren bij u in de buurt.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?