Hoe regelt u wat er precies gebeurt met bijvoorbeeld uw social media accounts? En wie mag na uw overlijden uw digitale gegevens bekijken?
Tips voor uw digitale erfenis
Naast uw ‘offline’ leven, heeft u waarschijnlijk ook online een leven opgebouwd. Denk aan profielen op social media of video’s die u heeft gedeeld op YouTube. Maar ook opslagdiensten en abonnementen op Netflix of Videoland. Wat gebeurt daarmee als u komt te overlijden? Uw nabestaanden weten misschien helemaal niet waar u allemaal online actief bent geweest. Het is daarom aan te raden om een duidelijk overzicht te maken van uw digitale erfenis. Welke social media accounts heeft u? En waar heeft u online clouddiensten? Ook kunt u via de notaris een executeur aanwijzen die uw digitale nalatenschap afhandelt. Wist u dat het op sommige social media kanalen mogelijk is een ‘in memoriam’-pagina te maken?
Een digitale erfenis: leg het vast!
Voor veel nabestaanden is het lastig om toegang te krijgen tot deze digitale informatie, omdat bijna iedereen een wachtwoord op zijn of haar apparatuur heeft. Het is daarom belangrijk om ergens vast te leggen wat uw wachtwoorden zijn en wat er gebeurt met uw social media accounts als u overlijdt. U kunt daarvoor uiteraard bij ons terecht. Zo kunt u in uw testament iemand aanwijzen die na uw overlijden deze zaken gaat regelen. Ook kunt u uw accounts en de bijbehorende inloggegevens vast laten leggen en kunt u vastleggen wie inzicht heeft in deze gegevens na uw overlijden.
Toegang tot de digitale erfenis via Een Vandaag
EenVandaag interviewde Janneke en Bert van Noorloos, die in 2018 hun zoon verloren nadat hij zijn eigen leven beëindigde. Na zijn overlijden zaten zijn ouders met nog veel vragen, zoals het waarom van zijn dood en met wie hij zijn laatste uren in contact is geweest. Helaas is zijn telefoon, die antwoord zou kunnen geven op deze vragen, beveiligd met een persoonlijke code en vingerafdruk. Hierdoor hebben Janneke en Bert geen toegang tot de digitale erfenis van hun zoon.
Duizenden nabestaanden ervaren hetzelfde als wat Janneke en Bert is overkomen. Dat laat de rapportage van EenVandaag zien. Wanneer iemand overlijdt, dan blijven de nabestaanden achter met tastbare zaken, zoals kleding en boeken. Maar meer dan ooit kunnen juist ook de digitale zaken zoals foto’s en filmpjes belangrijk zijn. Zo vertelt Lucienne van der Geld, expert digitaal Erfrecht, dat mensen veel digitale bestanden hebben waar nabestaanden graag toegang zouden willen hebben. In het geval van Janneke en Bert was dat voor hen cruciale informatie over wat er met hun zoon is gebeurd, maar denk ook aan de vele informatie, video’s en afbeeldingen die op mobiele telefoons staan. Nabestaanden willen deze gegevens graag hebben.
Heeft u vragen over een digitale erfenis? Bel of mail ons gerust!
Bekijk hier het fragment over de Digitale Erfenis in EenVandaag.