Wat gebeurt er met uw digitale erfenis?

Afgelopen maandag besteedde het NPO-programma EenVandaag aandacht aan de digitale erfenis. Want hoe regelt u wat er precies gebeurt met bijvoorbeeld uw social media accounts? En wie mag na uw overlijden uw digitale gegevens bekijken?

Toegang tot de digitale erfenis

EenVandaag interviewde Janneke en Bert van Noorloos, die afgelopen september hun zoon verloren nadat hij zijn eigen leven beëindigde. Na zijn overlijden zaten zijn ouders met nog veel vragen, zoals het waarom van zijn dood en met wie hij zijn laatste uren in contact is geweest. Helaas is zijn telefoon, die antwoord zou kunnen geven op deze vragen, beveiligd met een persoonlijke code en vingerafdruk. Hierdoor hebben Janneke en Bert geen toegang tot de digitale erfenis van hun zoon.

Duizenden nabestaanden ervaren hetzelfde als wat Janneke en Bert is overkomen. Dat laat de rapportage van EenVandaag zien. Wanneer iemand overlijdt, dan blijven de nabestaanden achter met tastbare zaken, zoals kleding en boeken. Maar meer dan ooit kunnen juist ook de digitale zaken zoals foto’s en filmpjes belangrijk zijn. Zo vertelt Lucienne van der Geld, expert digitaal Erfrecht, dat mensen veel digitale bestanden hebben waar nabestaanden graag toegang zouden willen hebben. In het geval van Janneke en Bert was dat voor hen cruciale informatie over wat er met hun zoon is gebeurd, maar denk ook aan de vele informatie, video’s en afbeeldingen die op mobiele telefoons staan. Nabestaanden willen deze gegevens graag hebben.

Een digitale erfenis: leg het vast!

Voor veel nabestaanden is het lastig om toegang te krijgen tot deze digitale informatie, omdat bijna iedereen een wachtwoord op zijn of haar apparatuur heeft. Het is daarom belangrijk om ergens vast te leggen wat uw wachtwoorden zijn en wat er gebeurt met uw social media accounts als u overlijdt. U kunt daarvoor uiteraard bij ons terecht. Zo kunt u in uw testament iemand aanwijzen die na uw overlijden deze zaken gaat regelen. Ook kunt u uw accounts en de bijbehorende inloggegevens vast laten leggen en kunt u vastleggen wie inzicht heeft in deze gegevens na uw overlijden.

Heeft u vragen over een digitale erfenis? Bel of mail ons gerust!

Bekijk hier het fragment over de Digitale Erfenis in EenVandaag.

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?