Verlaging maximale leenbedrag

Verlaging van het maximale leenbedrag: wat betekent dit?

Bent u van plan een huis te kopen? Dan moet u er rekening mee houden dat het maximale leenbedrag per 1 januari 2018 wordt verlaagd, van 101% naar 100%. Bent u benieuwd wat er precies voor u verandert en waar u op moet letten? Lees dan meer in ons blog.

Wat verandert er?

Koopt u een huis, dan heeft u daar in de meeste gevallen een hypotheek voor nodig. De hoogte van de hypotheek is afhankelijk van uw inkomen en de waarde van de woning. Op dit moment kunt u maximaal 101% van de waarde van een woning lenen. Vanaf 1 januari 2018 wordt dat bedrag verlaagd naar 100%.

Wat betekent deze verandering?

Concreet betekent dit dat u meer eigen geld in moet leggen als u een huis wilt kopen. Bij de koop van een woning betaalt u namelijk altijd aanvullende kosten, ook wel de ‘kosten koper’ genoemd. Dit bedrag is meestal ongeveer 6% van de aankoopsom. Denk hierbij aan makelaarskosten, advieskosten, taxatiekosten, overdrachtsbelasting en notariskosten.

In 2017 kunt u nog 1% van bovenstaande kosten meefinancieren in de hypotheek. Vanaf 2018 kan dat niet meer, waardoor u het volledige bedrag aan aanvullende kosten zelf moet betalen.

Een voorbeeld

Stel, u heeft een huis op het oog van €200.000,-. De aanvullende kosten zijn 6% van de koopsom. Dit betekent dus dat u €12.000,- aan aanvullende kosten heeft. Een totaalbedrag van €212.000,-.

Koopt u het huis in 2017, dan kunt u maximaal 101% van de koopsom lenen. Dit betekent dus dat u €10.000 aan eigen geld mee moet brengen. Koopt u het huis in 2018? Dan kunt u de aanvullende kosten niet meer meenemen en moet u zelf €12.000,- inleggen.

Waarom is het maximale leenbedrag verlaagd?

Het lijkt weer goed te gaan met de economie, maar een paar jaar geleden zaten we nog in een financiële crisis. Tijdens deze financiële crisis bleek dat hoge hypotheekschulden een groot risico vormden voor huiseigenaren. Mensen kwamen in de problemen omdat zij woonlasten hadden die zij eigenlijk niet konden betalen. Daarom heeft de overheid besloten dat mensen maximaal 100% van de woning mogen lenen, zodat ze minder risico lopen.

Heeft u vragen?

Wij hebben veel ervaring met het begeleiden van het kopen en verkopen van woningen en kunnen u daarom goed adviseren. Heeft u vragen over het maximale leenbedrag of de veranderingen? Of wilt u een offerte aanvragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig bij kopen van een woning?

Heeft u hulp nodig bij het kopen van een woning? Bekijk dan onze diensten.

Bekijk onze diensten

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?