Verborgen gebreken bij de aankoop van een woning

Houtrot, lekkage, asbest of andere verborgen gebreken… Het zijn dingen waar u niet op zit te wachten als u net een huis hebt gekocht. Maar wie betaalt de herstelkosten van deze gebreken? En wat zijn uw rechten als u verborgen gebreken tegenkomt? In dit blog vertellen we u dat graag.

Bouwtechnische keuring

Koopt u een bestaande woning? Dan koopt u de woning in de staat waarin het zich op dat moment bevindt. Dat is inclusief alle zichtbare én onzichtbare gebreken. Het is daarom aan te raden de bouwkundige staat van een woning voor het sluiten van de koop goed te onderzoeken. Dit is een ontbindende voorwaarde die u kunt opnemen tijdens het bieden. U kunt een specialist inhuren voor een bouwtechnische keuring.

Informatieplicht

Een verkoper heeft een wettelijke mededelingsplicht, ook wel informatieplicht genoemd. Dit betekent dat de verkoper alle gebreken die hij kent aan de koper moet melden. In de wet staat zelfs dat een verkoper aansprakelijk is voor de gebreken die hij redelijkerwijs had kunnen kennen.

Onderzoeksplicht

Ook als koper hebt u een onderzoeksplicht. Dit betekent dat u moet onderzoeken wat de staat van de woning is, ook de verborgen gebreken. Vereniging Eigen Huis schreef hier een duidelijk artikel over. Dit betekent dat u de verkoper niet kunt aanspreken voor zichtbare gebreken of voor gebreken die de u redelijkerwijs had kunnen zien. Ziet u bijvoorbeeld grote waterplekken op het plafond? Dan kunt u de verkoper niet in gebreke stellen voor waterschade.

Twee uitzonderingen

Er zijn twee uitzonderingen wanneer een verkoper aansprakelijk kan zijn, namelijk bij een ernstig gebrek of een gebrek dat de verkoper ten onrechte niet heeft gemeld.

Ernstig gebrek

Een gebrek is ernstig, wanneer het normaal gebruik van een woning in de weg staat. Denk hierbij aan een rotte dakconstructie. De verkoper is bij een ernstig gebrek aansprakelijk wanneer het gebrek al voor de overdracht aanwezig was. Oók als de verkoper niet op de hoogte was. Om risico voor een verkoper te voorkomen, kan een ouderdomsclausule of een niet-zelfbewoningsclausule worden opgenomen.

  • In een ouderdomsclausule staat dat de koper een ‘oudere woning’ koopt en daardoor niet hetzelfde mag verwachten als van een nieuwe woning.
  • In een niet-zelfbewoningsclausule staat dat de verkoper het huis niet zelf heeft bewoond en daarom niet op de hoogte is van de staat van de woning. Dit is het geval bij voormalig huurwoningen.

Niet gemeld gebrek

Bij een niet gemeld gebrek is niet voldaan aan de informatieplicht. De verkoper is aansprakelijk wanneer hij wist van een gebrek, maar dit niet heeft genoemd. In de praktijk blijkt het echter lastig om te bewijzen dat de verkoper een gebrek had moeten weten. Daarom raden we u altijd aan om een bouwtechnische keuring te laten uitvoeren.

Meer informatie?

Na het tekenen van de voorlopige koopakte heeft u drie dagen wettelijke bedenktijd. Wilt u meer weten over clausules en aansprakelijkheid? Wij helpen u graag.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?