Tips voor de zoektocht naar een woning

De zoektocht naar een woning is ontzettend leuk, maar ook spannend. Want hoe pakt u dat nu precies aan? En waar moet u op letten? In dit blog nemen we u daarom graag mee in de oriëntatiefase naar een woning en geven we u tips voor het kopen van uw eerste woning.

Tip 1: Onderzoek hoeveel u kunt lenen

Het is belangrijk om te weten wat u precies kunt lenen om een woning te kopen. Het heeft namelijk weinig zin om te kijken naar woningen buiten uw budget. Dit maakt de zoektocht specifieker, omdat u precies weet binnen welk budget u kunt zoeken. Veel banken en hypotheekverstrekkers bieden een gratis oriëntatiegesprek aan. Hierin kunt u alle vragen stellen en ontdekt u hoeveel u kunt lenen.

Tip 2: Maak een wensenlijstje

Wanneer u weet wat u kunt lenen, kan de zoektocht beginnen. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Maak dan een concreet wensenlijstje. Gaat u voor een typisch jaren 30-huis of is een nieuwbouwwoning meer uw smaak? En hoe zit het met de staat van de woning? Wilt u veel verbouwen of trekt u liever een kant-en-klaar huis in? Door een concreet wensenlijstje op te stellen, weet u beter wat u wil. En gaat u samen met uw partner een huis kopen? Maak dan onafhankelijk van elkaar een wensenlijstje. Zo beïnvloedt u elkaars wensen niet.

Tip 3: Houd zowel Funda als de websites van makelaars in de gaten

Funda is de grootste huizensite van Nederland. Vrijwel iedere aangeboden woning is hierop te vinden. Houd Funda daarom goed in de gaten. Maar vergeet ook niet om de websites van lokale makelaars in de gaten te houden. Vaak komen woningen eerder op de website van de makelaar dan op Funda.

Tip 4: Kijk ook naar de locatie

De locatie is belangrijk. Wanneer een huis prachtig is, maar de omgeving dat niet is, zal u minder woonplezier hebben. Misschien weet u al wel precies hoe de omgeving van uw woning is. Maar weet u dat nog niet, ga dan overdag en ’s avonds eens een keer langs. Kijk naar de sfeer, het parkeerbeleid, de reistijd naar uw werk en openbare gelegenheden.

En dan: bezichtigen!

U heeft een huis op het oog en heeft een afspraak om het huis te bezichtigen. Spannend! In ons volgende blog geven we u graag tips over waar u tijdens de bezichtiging naar moet kijken.

Lees verder

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?