Samen verder, dat kan op veel verschillende manieren. Zo kunt u gaan samenwonen, met of zonder samenlevingscontract. Ook kunt u trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan. Maar wat zijn nu precies deze drie vormen van samenleven?
In dit blog bespreken we de verschillen en overeenkomsten tussen samenwonen, trouwen en een geregistreerd partnerschap. We vergelijken ze op drie onderwerpen: huis en bezit, overlijden en uit elkaar.
Samenwonen
U kunt op ieder moment besluiten om samen te gaan wonen. Misschien koopt of huurt u samen een nieuwe woning of trekt u bij uw partner in. Volgens de wet is samenwonen niet officieel vastgelegd. Een samenlevingscontract is een officiële bevestiging van de relatie. Hierin kunt u ook afspraken over geldzaken, pensioenen en woningen vastleggen. Een samenlevingscontract stelt u op bij de notaris. Meer over samenleven leest u hier.
Huis en bezit
Gaat u samenwonen zonder contract, dan zijn het huis, de bezittingen of de schulden persoonlijk. Koopt u spullen samen of krijgt u samen schulden? Dan is dat wel van u samen. Gaat u samenwonen met een samenlevingscontract? Dan legt u in dat contract de afspraken vast.
Overlijden
Woont u samen zonder contract? Dan is uw partner geen erfgenaam. Uw familie erft uw bezit. Woont u samen mét samenlevingscontract? Dan betaalt uw partner minder erfbelasting. Toch is uw partner niet automatisch erfgenaam. Daarvoor moet u een testament opstellen.
Uit elkaar
Gaat u zonder contract uit elkaar? Dan verdeelt u de bezittingen en schulden. Heeft u wel een samenlevingscontract? Dan loopt u de afspraken samen na en beëindigt u het contract.
Trouwen
Als u gaat trouwen, zijn er regels die via de wet automatisch gelden. Wilt u dit niet? Dan is het verstandig om huwelijkse voorwaarden op te stellen. Meer over huwelijkse voorwaarden leest u hier.
Huis en bezit
De bezittingen en schulden die u had vóór het huwelijk blijven van u. Ook erfenissen en schenkingen blijven uw privébezit. Alleen het vermogen dat u tijdens het huwelijk opbouwt, is van u samen. Trouwt u onder huwelijkse voorwaarden, dan kunt u hierin afwijken. De huwelijkse voorwaarden stelt u op bij de notaris.
Overlijden
Bent u getrouwd en overlijdt u, dan zijn uw partner en kinderen erfgenaam. Dat geldt voor zowel trouwen volgens de wet als onder huwelijkse voorwaarden. Wilt u dit anders, dan moet u een testament opmaken.
Uit elkaar
Als u uit elkaar gaat, moet u de scheiding via de rechter regelen. Dit is altijd zo bij een huwelijk, met en zonder huwelijkse voorwaarden.
Geregistreerd partnerschap
Trouwen en een geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar. Net als bij trouwen zijn er regels die volgens de wet automatisch op u van toepassing zijn. Wanneer u hiervan wilt afwijken, stelt u partnerschapsvoorwaarden op. De partnerschapsvoorwaarden laat u opstellen bij een notaris.
Huis en bezit
Bij een geregistreerd partnerschap, zowel volgens de wet als onder partnerschapsvoorwaarden, gelden dezelfde regels als bij trouwen.
Overlijden
Ook wat betreft overlijden gelden dezelfde regels als bij trouwen.
Uit elkaar
Het grote verschil tussen trouwen en een geregistreerd partnerschap ziet u pas wanneer u uit elkaar gaat. Een geregistreerd partnerschap beëindigt u bij een notaris of advocaat. Bij een huwelijk moet dit via de rechter. Heeft u minderjarige kinderen? Dan moet u alsnog langs de rechter. Wilt u meer over een geregistreerd partnerschap weten? Lees dan verder.
Heeft u vragen over samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap?
Neem dan contact met ons op! Wij adviseren u graag over alles wat te maken heeft met samen verder leven. Ook voor het opstellen van een samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden bent u van harte welkom.
Contact opnemen