Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap

Wilt u (nog) niet trouwen, maar wilt u wel vastleggen dat uw partner en u samenleven? Dan heeft u de keuze uit een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. Maar wat is het verschil tussen beide? In dit blog vertellen we u daar graag meer over.

Samenlevingscontract

Gaat u samenwonen? In de wet is daarover niets officieel vastgelegd. Wilt u iets vastleggen, dan heeft u een samenlevingscontract nodig. Deze laat u opmaken bij de notaris. De naam zegt het eigenlijk al: een samenlevingscontract is een ‘contract’ of akte waarin u vastlegt dat uw partner en u samenleven. Een samenlevingscontract is een officiële bevestiging van de relatie.

Geregistreerd partnerschap

Een geregistreerd partnerschap komt op veel vlakken overeen met een huwelijk. Net als bij een huwelijk is er bij het geregistreerd partnerschap wetgeving die van toepassing is op u. Een voorbeeld daarvan is de beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat uw bezittingen van vóór uw geregistreerd partnerschap van uzelf blijft. Wilt u hiervan afwijken, dan moet u partnerschapsvoorwaarden opstellen. Het geregistreerd partnerschap zelf sluit u -net als het huwelijk- bij een ambtenaar van de burgerlijke stand.

Samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap: de verschillen

Het samenlevingscontract en het geregistreerd partnerschap verschillen op een aantal punten van elkaar. Wat bij u past, bepaalt u uiteraard zelf. Hieronder bespreken we graag de belangrijkste verschillen.

Erfrecht bij samenlevingscontract en geregistreerd partnerschap

Het grootste verschil is wat er vanuit de wet voor u en uw partner is geregeld. Bij een geregistreerd partnerschap bent u automatisch elkaars erfgenaam en hebt u recht op elkaars pensioen na overlijden. Bij een samenlevingscontract bent u geen erfgenaam van elkaar. Datzelfde geldt voor het pensioen: u hebt niet automatisch recht op het pensioen van uw partner. Daarvoor hebt u een aanvullend testament nodig.

Ouderlijk gezag

Krijgt u kinderen? Bij een geregistreerd partnerschap hebben beide ouders automatisch het ouderlijk gezag over de kinderen die binnen dat partnerschap zijn geboren. Bij een samenlevingscontract is dat niet het geval. Zo moeten vaders bij de gemeente het kind erkennen. Ook het ouderlijk gezag van de vader moet via de rechterbank worden geregeld.

Elkaars naam gebruiken

Een ander verschil is het gebruik van elkaars achternaam. Net als bij een huwelijk, mogen uw geregistreerd partner en u elkaars naam of namen voeren. Bij een samenlevingscontract is dat niet het geval.

Uit elkaar

Gaat u uit elkaar? Dan is er, in tegenstelling tot een huwelijk, in beide gevallen geen rechter nodig. Heeft u minderjarige kinderen in een geregistreerd partnerschap? Dan moet u wel langs de rechter.  Bij een samenlevingscontract hoeft u nooit naar de rechter.

Download onze infographic

In één opslag inzicht in de verschillen? Download dan onze infographic door te klikken op onderstaande afbeelding.

Infographic Samenleven

Advies nodig?

Heeft u advies nodig? Neem dan contact met ons op. Tijdens een vrijblijvend gesprek bespreken we graag de mogelijkheden met u en denken we graag met u mee.

Neem contact op

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?