Samen een huis kopen is een spannende en serieuze stap. Het is verstandig om afspraken te maken over de koop van het huis. Want wie betaalt welk deel van de hypotheek? En wat gebeurt er als u uit elkaar gaat? In dit blog leest u de belangrijkste onderwerpen die u vast kunt leggen. En heeft u nog aanvullende vragen? Neem dan gerust contact met ons op!
Hoe gaat u het samenwonen vastleggen?
Gaat u samen een huis kopen maar heeft u op dat moment nog geen officiële samenlevingsvorm? Dan is het verstandig om te bespreken wat u daarmee wilt doen. Regelt u niets, dan heeft dat gevolgen wanneer u uit elkaar gaat of één van de twee overlijdt. Eén optie is om een huwelijk of een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Wilt u dit (nog) niet? Dan is een samenlevingscontract een mogelijkheid.
Heeft u al een samenlevingscontract, geregistreerd partnerschap of bent u al gehuwd en gaat u daarna samen een huis kopen? Dan is het verstandig om de huwelijkse/partnerschapsvoorwaarden of het samenlevingscontract er nog eens bij te pakken. Klopt alles nog wat er in staat?
Wat gebeurt er met de woning als één van u overlijdt?
Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? Dan zegt de wet dat de woning automatisch naar de overblijvende partner gaat. Wanneer u gaat samenwonen, is dat niet automatisch het geval. Het is daarom verstandig om een samenlevingscontract en/of testament op te laten stellen. Hierin kunt u opnemen dat de woning naar de overblijvende partner gaat.
Ook is het aan te raden om een levensverzekering met overlijdensuitkering af te sluiten. Belangrijk daarbij is wie de uitkering krijgt als één van u overlijdt én of er erfbelasting betaalt moet worden. Wij adviseren graag wat voor u de beste optie is.
Hoe wordt de inboedel verdeeld als u uit elkaar gaat?
Wie krijgt de inboedel als u uit elkaar gaat? En wie is verantwoordelijk voor de hypotheek? Net als bij overlijden is het ook belangrijk om afspraken te maken over wat er gebeurt als u uit elkaar gaat. Deze afspraken kunt u vast laten leggen in een samenlevingscontract, in partnerschapsvoorwaarden of in de huwelijkse voorwaarden.
Samen een huis kopen? Wij adviseren u graag!
Voor de koop van een woning moet u altijd langs de notaris. Wij adviseren u daarom om direct gebruik te maken van de gelegenheid om de opties voor samenwonen te bespreken. Daarin helpen we u graag! Neem daarvoor gerust contact met ons op. Onze notarissen staan voor u klaar. En wilt u alvast meer weten over de overeenkomsten en verschillen tussen samenwonen, trouwen of een geregistreerd partnerschap? Lees dan ons blog!
Lees verder