Informatieplicht bij de verkoop van uw woning

Staat uw woning te koop of bent u van plan om deze te verkopen? Dan bent u verplicht om de mogelijke koper(s) alles te vertellen wat de waarde van de woning of de verkoop kan beïnvloeden. U heeft namelijk een informatieplicht als verkoper. Bent u benieuwd wat dit inhoudt en wat u moet doen? Lees dan verder.

Wat houdt de informatieplicht in?

Verkoopt u een woning, dan heeft u een informatieplicht. Dit betekent dat u alle informatie die invloed kan hebben op de waarde van uw woning moet vertellen. Dit geldt ook voor alle informatie die de verkoop kan belemmeren. Denk daarbij aan verborgen of zichtbare gebreken, lasten, beperkingen en erfdienstbaarheden. Samen met de koper maakt u afspraken over deze zaken. Dit legt u vast in het koopcontract. Dit kunt u zelf vertellen, maar ook via de verkoopmakelaar laten doen.

Wat moet u vertellen?

Allereerst is het belangrijk om de (verborgen) gebreken te vertellen. Is er bijvoorbeeld sprake van een vochtprobleem in de kelder? Of zit er houtrot in het dakbeschot? Vertel dit dan aan de koper.

Daarnaast bent u verplicht om aan te geven of er sprake is van erfpacht. Dit betekent dat de grond waarop de woning staat niet van de woningeigenaar is, maar van een andere eigenaar, zoals de gemeente of een woningcorporatie. De woningeigenaar betaalt een vergoeding, de zogenaamde canon, aan de grondeigenaar. U vertelt de koper hoeveel u jaarlijks betaalt aan canon en wanneer het erfpachtrecht afloopt.

Is er bij uw woning sprake van erfdienstbaarheid, zoals het recht van overpad? Het recht van overpad is het recht dat iemand anders heeft om ongehinderd een stuk grond van de ander over te steken. Denk bijvoorbeeld aan de buurman die gebruik maakt van uw oprit om de containers aan de weg te kunnen zetten. U bent verplicht om de koper hierover te informeren.

Wat als u niet alles vertelt?

Vertelt u de koper niet alles en komt de koper er achter dat u dingen heeft verzwegen of dat u heeft gelogen? Dan kan hij of zij een schadevergoeding eisen of de koop terugdraaien. Het is daarom belangrijk dat u alles vertelt wat u weet. Ook zaken die u liever niet vermeldt.

Onderzoeksplicht van de koper

Uiteraard is het ook de verantwoordelijkheid van de koper om goed te onderzoeken wat hij of zij koopt. Dit is de onderzoeksplicht van de koper.

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Heeft u nog vragen over de informatieplicht? Of gaat u juist een woning kopen en wilt u meer weten over uw onderzoeksplicht? Vul dan onderstaand contactformulier in. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om uw vragen te beantwoorden.

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?