Een huisdierenclausule: wie zorgt er voor uw huisdier?

Wist u dat we in Nederland meer dan 27 miljoen huisdieren hebben? Katten en honden komen het vaakst voor, maar ook vissen, konijnen en vogels zijn een geliefd huisdier. Veel huisdieren zijn een belangrijk onderdeel van het gezin. Maar wat gebeurt er met uw huisdier wanneer u komt te overlijden? Of wanneer u wilsonbekwaam wordt? En heeft u al nagedacht wie de zorg over de huisdieren krijgt na een scheiding? In een huisdierenclausule legt u dit vast. We vertellen u graag meer over deze clausule.

Huisdierenclausule in het levenstestament

Een levenstestament maakt u op voor het moment dat u wilsonbekwaam bent. Dat is het geval wanneer u niet meer zelfstandig kunt beslissen. Het is mogelijk om in uw levenstestament een huisdierenclausule op te nemen. Hierin beschrijft u wat er met uw huisdier gebeurt wanneer u niet meer voor uw huisdier kunt zorgen.

Huisdierenclausule in testament

Vaak weten nabestaanden niet exact uw wensen over de verzorging van uw huisdieren. Daarom kunt u in uw testament een huisdierenclausule opnemen. Hierin legt u vast wie uw huisdier erft en hoe er voor hen wordt gezorgd. Ook kunt u via een legaat een geldbedrag nalaten aan degene die voor uw hond gaat zorgen. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld de dierenartskosten betalen. Regelt u niets? Dan beslissen uw nabestaanden wat er met uw huisdier gebeurt.

Scheiding? Ook dan een huisdierenclausule

U kunt ook in een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden een huisdierenclausule opnemen. Daarin beschrijft u wat er met uw huisdier gebeurt wanneer u en uw partner uit elkaar gaan. Kiest u er bijvoorbeeld voor om beide voor uw huisdier te blijven zorgen met behulp van een omgangsregeling? Of krijgt één van de twee de zorg over de huisdieren? Met een huisdierenclausule in uw samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden voorkomt u onenigheid. Regelt u niets? Dan kan het zijn dat een rechter moet beslissen over wie uw huisdier krijgt.

Meer weten? Neem contact met ons op.

Heeft u vragen over de huisdierenclausule? Of wilt u een huisdierenclausule opnemen in uw (levens)testament, huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract? Wij adviseren u graag.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?