Erfenis toegewezen gekregen

Een erfenis toegewezen gekregen? Dit kunt u doen!

Heeft u te horen gekregen dat u erfgenaam bent? Dan kunt u zelf kiezen hoe u de erfenis wilt aanvaarden. U heeft de keuze uit drie vormen van aanvaarding: het zuiver aanvaarden van de erfenis, het beneficiair aanvaarden van de erfenis of het verwerpen van de erfenis in zijn geheel. In dit blog leest u meer over de verschillen tussen deze vormen. En heeft u advies nodig? Dan adviseren wij u uiteraard graag!

Zuiver aanvaarden van de erfenis

Allereerst kunt u er voor kiezen een erfenis zuiver te aanvaarden. Dit betekent dat u alles van de erflater erft. U erft dus niet alleen de bezittingen, maar ook de schulden van de erflater. Maar let wel goed op: weet u nog niet zeker of u de erfenis zuiver wilt aanvaarden? Dan is het belangrijk dat u zich nog niet als erfgenaam gedraagt! Neemt u bijvoorbeeld waardevolle spullen uit het huis van de erflater mee, of neemt u geld op van de rekening van de erflater? Dan heeft u de erfenis al zuiver aanvaard. Oók als achteraf blijkt dat er veel schulden zijn.

Beneficiair aanvaarden van de erfenis

Ook kunt u de erfenis beneficiair aanvaarden. Beneficiair aanvaarden kan handig zijn als u denkt dat de erfenis uit schulden bestaat die hoger zijn dan het bezit van de erflater. Grofweg betekent dit dat de bezittingen van de erflater worden gebruikt om de schulden af te betalen. Als blijkt dat alle schulden zijn voldaan én er nog een positief saldo is, dan krijgt u dat resterende saldo. Als blijkt dat de schulden hoger waren dan de bezittingen, dan bent u niet verantwoordelijk voor de schulden.

Verwerpen van de erfenis

Tot slot kunt u ervoor kiezen om een erfenis te verwerpen. Dit betekent dat u helemaal niets uit het nalatenschap krijgt: geen bezittingen en geen schulden, maar ook geen waardevolle herinneringen of fotoboeken van de erflater.

Komt u er samen niet uit?

Het kan gebeuren dat u het onderling met de andere erfgenamen niet eens kunt worden over het afwikkelen van de erfenis. Ook als dat het geval is, bent u bij ons aan het juiste adres. Onze mediators komen op voor de belangen van iedere erfgenaam. Zo zorgen we er samen voor dat u gezamenlijke afspraken kunt maken en de erfenis goed kunt afwikkelen.

Heeft u vragen?

Heeft u vragen over het aanvaarden van een erfenis? Of komt u er samen met uw mede-erfgenamen niet uit? Neem dan gerust contact met ons op.

Hulp nodig bij het ontvangen van een erfenis?

Heeft u hulp nodig bij het ontvangen van een erfenis? Bekijk dan onze diensten.

Bekijk onze diensten

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?