Een woning kopen: het verschil tussen k.k. en v.o.n.

Bent u van plan een woning te kopen? Dan kunt u te maken krijgen met termen als k.k. (kosten koper) en v.o.n. (vrij op naam). Uitzonderingen daargelaten, zijn woningen met k.k. vaak bestaande woningen en woningen v.o.n. vaak nieuwbouwwoningen. Wat dit voor u betekent, leggen we u graag uit in dit blog!

Welke kosten kunt u verwachten?

Koopt u een woning kosten koper? Dan betaalt u onder andere overdrachtsbelasting (meestal 2 procent van de koopsom), notariskosten voor de leveringsakte en notariskosten voor het inschrijven van de woning in het Kadaster. Deze kosten betaalt u niet bij een woning vrij op naam. De verkoper betaalt in dat geval namelijk deze kosten.

Is een v.o.n. voordeliger dan een woning k.k.?

Het is inderdaad zo dat bij een woning v.o.n. minder bijkomende kosten zijn. Dit betekent echter niet dat het per definitie voordeliger is. In veel gevallen is een woning v.o.n. een nieuwbouwwoning, waardoor u rekening moet houden met kosten voor de grond, de bouw en architecten. Ook moet u rekening houden met BTW in plaats van overdrachtsbelasting. De BTW is 21 procent van de koopprijs. Deze kosten zijn echter al verwerkt in de koopprijs en komen er zodoende niet als extra kosten bovenop. Tegelijkertijd is het zo dat de nieuwbouwprijs van een woning vaak niet onderhandelbaar is. Waar u bij bestaande woningen kunt bieden, is dit bij nieuwbouwwoningen zelden een optie.

Ons advies

Wij adviseren u vooral niet teveel te laten leiden door de vraagprijs van de woning. Zoals u kunt lezen, zijn de kosten per woning erg verschillend. Een woning k.k. hoeft dus niet direct meer te kosten dan een woning v.o.n. Nog steeds vragen over een woning kopen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?