Een woning kopen en de notaris: hoe zit dat?

Heeft u een huis op het oog en heeft u alles geregeld? Van opstalverzekering tot de hypotheek? Dan bent u bijna klaar om officieel woningeigenaar te worden. Daarvoor moet u eerst nog langs de notaris. In dit blog laten we u graag zien wat er bij de notaris gaat gebeuren.

Als koper mag u de notaris kiezen

Koopt u een huis, dan mag u beslissen naar welke notaris u wilt voor de woningoverdracht. Bij Heuvelrug Notarissen vinden wij het belangrijk om de gehele situatie met u door te nemen. Wat gaat er voor u veranderen en wat zijn de consequenties daarvan? Het kopen van een huis kan bijvoorbeeld ook van invloed zijn op uw testament of samenlevingscontract.

Passeren van de leveringsakte

Eerder heeft u al het koopcontract getekend, waarschijnlijk bij de verkopende makelaar. Op het moment dat u voor ons als notaris kiest, stuurt de verkopende makelaar het koopcontract naar ons op. Wij zorgen er vervolgens voor dat dit koopcontract wordt omgezet in een zogenaamde akte van levering. Een akte van levering is een akte die bewijst dat u de daadwerkelijk eigenaar bent van de woning. Wanneer u deze akte ondertekent, schrijven wij hem in bij het kadaster.

Passeren van de hypotheekakte

Heeft u een hypotheek  afgesloten voor de woning? Dan maken wij ook een hypotheekakte op. Hierin staat dat u uw toekomstige woning als onderpand geeft aan de hypotheekverstrekker. Dit geeft de hypotheekverstrekker de zekerheid dat zij het geleende bedrag terugkrijgen.

Samenlevingscontract, huwelijkse voorwaarden en testamenten

Op het moment dat u gaat samenwonen en een huis koopt, bent u niet automatisch erfgenaam van elkaar. Daarom is het belangrijk om ook dat soort zaken te bespreken. In een samenlevingscontract en/of een testament kunt u zaken vastleggen over wat er gebeurt na het overlijden.

De rol van de notaris

Op het moment dat wij beide akten opstellen, voeren wij diverse onderzoeken uit. Bijvoorbeeld naar de achtergrond van uzelf en de verkopende partij. Staan jullie niet onder curatele? Of zijn er andere zaken die niet kloppen? Ook checken wij eventuele bijzonderheden bij de gemeente en bewaken wij de financiële kant van de overdracht.

En dan is het zover: u bent eigenaar!

Wanneer de leverings- en hypotheekakten zijn gepasseerd, is het écht zover: u bent officieel eigenaar van de aangekochte woning! Een mooie stap waar u hopelijk nog vele jaren van gaat genieten. Heeft u vragen over dit laatste proces? Neem dan contact met ons op!

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?