Een mantelzorgwoning: waar moet u op letten?

Mantelzorg wordt steeds belangrijker in Nederland en een mantelzorgwoning komt dan ook steeds vaker voor. Voor veel ouders is een mantelzorgwoning een uitkomst. Zo kunnen zij in de directe omgeving van één van hun kinderen wonen. Een verbouwde garage, een kleine aanbouw of een losse unit: mantelzorgwoningen zijn er in vele vormen en maten. Maar waar moet u allemaal op letten bij het realiseren van een mantelzorgwoning?

Wat is een mantelzorgwoning?

Een mantelzorgwoning is bedoeld om zorg te verlenen. De woning kan staan op het terrein van het huis van iemand die zorg nodig heeft. Deze woning is dan bedoeld voor de zorgverlener. Ook is het mogelijk dat de zorgbehoevende in een mantelzorgwoning woont. In dat geval woont de zorgverlener in het bijbehorende huis.

Welke soorten mantelzorgwoningen zijn er?

Op de website van de Rijksoverheid is te lezen dat er drie soorten mantelzorgwoningen zijn:

1. Een losse mantelzorgwoning in een tuin
2. Een aanbouw aan een woning
3. Een garage of ander bestaand bouwwerk

Welke regels gelden er voor de bouw van een mantelzorgwoning?

Wilt u een mantelzorgwoning bouwen op uw eigen terrein? Dan heeft u geen omgevingsvergunning nodig. De regels voor de bouw zijn daarom vergelijkbaar met die van een garage en tuinhuis, waar ook geen vergunning voor nodig is. Wel is het belangrijk dat u voldoet aan het Bouwbesluit. We raden aan om bij uw gemeente na te vragen wat de exacte regels zijn. Wanneer uw pand een monument is, kunnen er namelijk mogelijk andere regels gelden.

Wie gaat wat betalen?

Hoewel er geen omgevingsvergunning nodig is, zijn er wel een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Allereerst speelt de vraag: wie gaat wat betalen? En wie wordt de eigenaar van de woning? Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de ouder(s) betalen voor een losse unit in de tuin, terwijl het kind de eigenaar wordt. Het is belangrijk om dit goed vast te leggen omdat u anders te maken krijgt met een schenking van de ouders aan het kind. U moet in sommige gevallen dan schenkbelasting betalen.

Wat gebeurt er bij beëindiging mantelzorg?

Een ander belangrijk aandachtspunt gaat over de beëindiging van de mantelzorg. Als de mantelzorg stopt, dan mag het bouwwerk ook niet langer gebruikt worden als woning. Op dat moment geldt de vrijstelling voor de omgevingsvergunning niet meer. Dit betekent echter niet meteen dat u de woning af moet breken. U mag het alleen niet meer gebruiken als woning. Het is dan nodig om de keuken en badkamer te verwijderen.

Meer informatie over mantelzorgwoningen

Zoals u kunt lezen komt er veel kijken bij het realiseren van een mantelzorgwoning. Wilt u meer weten? Wij helpen u graag.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?