Een huis gekocht? Denk ook aan de verzekeringen!

Wanneer u een huis koopt, komt er veel op u af. Er moet van alles geregeld worden, zelfs dingen waar u misschien nog nooit van heeft gehoord. Ook wat betreft verzekeringen. Want vanaf het moment dat u de akte bij de notaris ondertekent, moet u de woning hebben verzekerd. In dit blog leest u daarom over de diverse verzekeringen waar u mee te maken krijgt bij de aankoop van een huis. En heeft u nog vragen hierover? Neem dan gerust contact met ons op.

Opstalverzekering (verplicht)

Er is één verzekering die u verplicht moet afsluiten bij de aankoop van een huis: de opstalverzekering. Met een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering, dekt u alle schade aan uw huis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade door brand of storm. Bijna altijd geldt dat de hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht stelt. En dat is niet verwonderlijk: een huis is namelijk het onderpand van de lening die u aangaat.

Overlijdensrisicoverzekering (soms verplicht)

Het is verstandig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. En soms is het zelfs verplicht, wanneer u bijvoorbeeld een huis met een Nationale Hypotheek Garantie koopt. Een overlijdensrisicoverzekering gaat in op het moment dat u of uw partner komt te overlijden. Door deze verzekering af te sluiten, voorkomt u dat uw nabestaanden in financiële problemen komen. Uw nabestaanden ontvangen namelijk een bedrag, wat ze kunnen gebruiken om de hypotheek af te lossen.

Inboedelverzekering

Niet verplicht, maar zeker wel verstandig: een inboedelverzekering. Waar een opstalverzekering alle schade aan uw huis dekt, dekt een inboedelverzekering alle spullen in uw huis. Stel dat er bijvoorbeeld wordt ingebroken, dan zijn de spullen in uw woning verzekerd.

Rechtsbijstandsverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan u veel zorgen besparen. Heeft u bijvoorbeeld een conflict met uw buren? Of heeft u tijdens een verbouwing problemen met de aannemer? Dan kunt u via uw rechtsbijstandverzekering gebruik maken van juridisch advies en hulp.

Woonlastenverzekering

Tot slot is ook een woonlastenverzekering een slimme keuze. Met een woonlastenverzekering kunt u uw hypotheek blijven betalen als u of uw partner werkloos raakt. Een woonlastenverzekering keert namelijk maandelijks een bedrag uit om uw inkomsten aan te vullen, zodat u gewoon kunt blijven wonen waar u nu woont. Wel zo fijn!

Meer informatie?

Wilt u meer weten over belangrijke zaken bij het kopen van een huis? Neem direct contact met ons op.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?