Een garagebox of parkeerplaats kopen?

Het is u wellicht bekend: wanneer u een huis koopt, dan moet u langs de notaris om het huis over te dragen. Maar wist u dat als u een losse garagebox of parkeerplaats koopt, u vaak ook langs de notaris moet? Een garagebox of losse parkeerplaats heeft vaak een eigen kadastrale inschrijving en is daarom voor de wet ook een registergoed. En een registergoed kan enkel via een notariële akte van levering worden overgedragen. In dit blog leggen we uit waar u op moet letten bij de koop van een garagebox of een losse parkeerplaats.

Is er sprake van een appartementsrecht?

Bent u van plan om een garagebox of een losse parkeerplaats te kopen? Dan is het belangrijk om te weten of dit een zelfstandig kadastraal perceel is of dat er sprake is van een appartementsrecht.

Bij een appartementsrecht krijgt u namelijk te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Bij deze VvE loopt doorgaans een verzekering en een reservefonds voor onderhoud waar u aan bij moet dragen. Dit is niet het geval bij een zelfstandig kadastraal perceel.

Daarnaast is er bij een appartementsrecht sprake van een splitsingsakte. In deze splitsingsakte is vaak opgenomen dat een garagebox of parkeerplaats alleen mag worden overdragen aan een andere eigenaar in het appartementencomplex. Dit komt omdat veel gemeentes vereisen dat er per woning in een appartementencomplex minstens één parkeerplaats of garagebox aanwezig moet zijn. En verkoopt u de garagebox of losse parkeerplaats wel aan een ander? Dan kan de gemeente een hoge boete opleggen.

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting is vaak een struikelblok bij de aankoop van een garagebox of parkeerplaats. Ligt uw garagebox of parkeerplaats vlak bij uw woning? Dan behandelt de fiscus deze als behorende bij de woning. Het tarief voor de overdrachtsbelasting is dan 2%. Ligt de garagebox of parkeerplaats wat verder weg van de woning? Dan geldt een tarief van 6%. Het is belangrijk dat u weet welk tarief er geldt. Spreekt u namelijk het lage tarief af en blijkt achteraf dat toch het hoge tarief geldt? Dan kan de fiscus een naheffingsaanslag met boete opleggen.

Advies nodig over het kopen van een garagebox of parkeerplaats?

Wilt u een garagebox of parkeerplaats kopen of verkopen en heeft u hierover vragen? Wij adviseren u graag. Neem gerust contact met ons op. Dan zorgen wij ervoor dat u zonder problemen een garagebox of parkeerplaats kunt kopen of verkopen.

Neem contact met ons op

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?