Een garagebox of parkeerplaats kopen: overdrachtsbelasting en appartementsrecht

Het is u wellicht bekend: wanneer u een huis koopt, dan moet u langs de notaris om het huis over te dragen. Maar wist u dat als u een losse garagebox of parkeerplaats koopt, u vaak ook langs de notaris moet? Een garagebox of losse parkeerplaats heeft vaak een eigen kadastrale inschrijving en is daarom voor de wet ook een registergoed. En een registergoed kan enkel via een notariële akte van levering worden overgedragen. Het is daarom belangrijk dat er een koopovereenkomst voor de koop en verkoop van een parkeerplaats of garagebox wordt opgemaakt. In dit blog leggen we uit waar u op moet letten bij de koop van een garagebox of een losse parkeerplaats.

Is er sprake van een appartementsrecht?

Bent u van plan om een garagebox of een losse parkeerplaats te kopen? Dan is het belangrijk om te weten of dit een zelfstandig kadastraal perceel is of dat er sprake is van een appartementsrecht.

Bij een appartementsrecht krijgt u namelijk te maken met een Vereniging van Eigenaars (VvE). Bij deze VvE loopt doorgaans een verzekering en een reservefonds voor onderhoud waar u aan bij moet dragen. Dit is niet het geval bij een zelfstandig kadastraal perceel.

Daarnaast is er bij een appartementsrecht sprake van een splitsingsakte. In deze splitsingsakte is vaak opgenomen dat een garagebox of parkeerplaats alleen mag worden overdragen aan een andere eigenaar in het appartementencomplex. Dit komt omdat veel gemeentes vereisen dat er per woning in een appartementencomplex minstens één parkeerplaats of garagebox aanwezig moet zijn. En verkoopt u de garagebox of losse parkeerplaats wel aan een ander? Dan kan de gemeente een hoge boete opleggen.

Hoe zit het met de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting bij de aankoop van een garagebox of parkeerplaats bedraagt 8% tenzij de garagebox of parkeerplaats vlak bij uw woning ligt en op dezelfde dag wordt aangekocht als de woning. Dan behandelt de fiscus deze als behorende bij de woning. Het tarief voor de overdrachtsbelasting is dan 2%. Ligt de garagebox of parkeerplaats wat verder weg van de woning of wordt de garagebox of parkeerplaats op een andere dag aangekocht dan de woning ? Dan geldt een overdrachtsbelasting tarief van 8%. Het is belangrijk dat u weet welk tarief er geldt. Spreekt u namelijk het lage tarief af en blijkt achteraf dat toch het hoge tarief geldt? Dan kan de fiscus een naheffingsaanslag met boete opleggen.

Parkeerplaats kopen

Soms is er schaarste aan parkeerplekken, waardoor u een losse parkeerplaats wilt kopen. Ook is het mogelijk om een losse garagebox te kopen, om bijvoorbeeld spullen in te stallen of uw auto in op te bergen. Een parkeerplaats kan zowel los als vast van een woning worden verkocht. Zo kan een parkeerplaats onderdeel zijn van een appartementencomplex, maar ook nabij een woning staan.

Overdrachtsbelasting garagebox

Wanneer u een parkeerplaats wil kopen, moet u met verschillende dingen rekening gehouden. Allereerst is het belangrijk om na te gaan over er sprake is van appartementsrecht wanneer u een parkeerplaats wilt kopen. Ook is het belangrijk om na te gaan hoe het met overdrachtsbelasting gaat. U krijgt onder andere te maken met overdrachtsbelasting wanneer u een woning, bedrijfspand of een stuk grond koopt. Datzelfde geldt wanneer u een garagebox of een parkeerplaats koopt. Dan moet u rekening houden met overdrachtsbelasting voor uw garagebox.

Advies nodig over het kopen van een garagebox of parkeerplaats?

Wilt u een garagebox of parkeerplaats kopen of verkopen en heeft u hierover vragen? Wij adviseren u graag. Neem gerust contact met ons op. Dan zorgen wij ervoor dat u zonder problemen een garagebox of parkeerplaats kunt kopen of verkopen.

Neem contact met ons op

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?