Samengesteld gezin

Verliefd, verloofd, getrouwd, gescheiden… En dan komt toch opeens die nieuwe liefde voorbij. Soms met kinderen uit een eerdere relatie. Dat is best wel even wennen. Naast deze persoonlijke situatie, is het ook belangrijk dat u kijkt naar uw juridische situatie. De wet voorziet namelijk onvoldoende in de complexiteit van samengestelde gezinnen. Iets laten regelen bij de notaris is dan ook noodzaak én maatwerk. Op deze pagina vertellen we u meer over het samengestelde gezin en waar u zoal mee te maken krijgt. Heeft u nog vragen over úw samengestelde gezin of wilt u uw zaken goed regelen? De specialisten van Heuvelrug Notarissen weten precies hoe ze u kunnen helpen en staan voor u klaar.

Wat is een samengesteld gezin?

We spreken van een samengesteld gezin als ten minste één van de kinderen in het gezin niet van u en uw partner samen is. Een samengesteld gezin wordt ook wel patchwork family of fusiegezin genoemd. Zo’n gezin wordt gevormd na echtscheiding of na het overlijden van één van de ouders van een kind.

De nalatenschap is in een samengesteld gezin complexer

In een samengesteld gezin is de nalatenschap altijd complexer. De huidige wet voorziet onvoldoende in situaties waarin er sprake is van een samengesteld gezin. De wet regelt bijvoorbeeld dat ieder kind een deel krijgt uit de nalatenschap, ook wel het kindsdeel genoemd. Biologische kinderen zijn automatisch erfgenamen, maar stiefkinderen zijn dat niet. Stiefkinderen moeten dan ook expliciet in een testament worden benoemd als erfgenaam als dit gewenst is uiteraard. Zonder testament kan het voorkomen dat kinderen van de overleden ouder een deel van de erfenis aan zich voorbij zien gaan. Bovendien worden de testamentaire wensen bij de ouders van een samengesteld gezin gekenmerkt door de fase waarin zich het gezin bevindt: beginnend, al meer gevorderd of vergevorderd. Ook de aanwezigheid van zéér jonge kinderen of van al wat oudere kinderen zorgt voor verschillende gedachten, wensen en voorzieningen.

Samenlevingscontract, huwelijk of geregistreerd partnerschap

Vormen u en uw partner samen een samengesteld gezin, maar bent u niet gehuwd of heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u in een samenlevingscontract zaken vastleggen. Wie betaalt bijvoorbeeld welke kosten? Zijn er verschillende bedragen betaald aan de woning en/of de hypotheek. Wie is eigenaar van welke spullen? En wat gebeurt er bij een scheiding? Wanneer u bent gehuwd of een geregistreerd partnerschap heeft, dan legt u dit soort zaken vast in uw huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden. In álle gevallen is het daarnaast nodig om testamenten op te maken.

Uw samengestelde gezin verzorgd nalaten

Wat als uw nieuwe partner na uw overlijden zijn of haar testament weer aanpast en alleen zijn of haar eigen kinderen tot erfgenaam benoemt? Wat als kinderen niet willen dat uw nieuwe echtgenoot de erfenis krijgt? En wat als stiefkinderen een groter deel van de erfenis willen hebben? Kortom: door uw wensen vast te laten leggen bij uw notaris, zorgt u ervoor dat u uw samengestelde gezin op de door ú gewenste wijze verzorgd nalaat. De specialisten van Heuvelrug Notarissen helpen u graag met alle vragen die u heeft. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Uw samengestelde gezin verzorgd achterlaten

De nalatenschap is in een samengesteld gezin complexer.

Iets laten regelen bij de notaris is dan ook noodzaak én maatwerk.

Samen bekijken wij wat het beste bij u past.

Heuvelrug Notarissen staat voor u klaar!

Wilt u meer weten over het samengesteld gezin?

Wilt u liever direct bellen?

U kunt ook direct contact met ons opnemen door te bellen naar onderstaand telefoonnummer.

0343 52 80 80

Ik wil graag een offerte opvragen.

De nalatenschap is in een samengesteld gezin complexer. Iets laten regelen bij de notaris is dan ook noodzaak én maatwerk. Daarom maken we graag een vrijblijvende afspraak om uw situatie te bekijken.