Wilt u niet trouwen maar wilt u wel uw relatie officieel vastleggen? Dan is het geregistreerd partnerschap een goed alternatief. Zeker als u samen een huis koopt of kinderen hoopt te krijgen, is het handig om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Trouwen en het aangaan van een geregistreerd partnerschap lijken veel op elkaar. Het grote verschil ziet u op het moment dat u een geregistreerd partnerschap wilt beëindigen. Dit kan namelijk buiten de rechter om. Voor de ontbinding van een huwelijk moet u altijd naar de rechter.
Beperkte gemeenschap van goederen
Als u vanaf 1 januari 2018 een geregistreerd partnerschap aangaat, dan doet u dit automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Heeft u bijvoorbeeld bezittingen of schulden die u al bezat vóór het aangaan van het geregistreerd partnerschap? Dan blijven deze van u en worden deze bezittingen en schulden niet tot de gemeenschap van goederen gerekend. Dit geldt ook voor de erfenissen en schenkingen die u tijdens het geregistreerde partnerschap krijgt.
Partnerschapsvoorwaarden
Wilt u afwijken van de beperkte gemeenschap van goederen en wilt u zelf vastleggen wat van wie is? Dan moet u dit vastleggen in zogenaamde partnerschapsvoorwaarden. Dit is bijvoorbeeld het geval als u zelf wil bepalen hoeveel u met uw partner wil delen. Ook als u een eigen bedrijf heeft, kan het goed zijn om partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Zo kunt u voorkomen dat schuldeisers aanspraak maken op het vermogen van de andere partner.
Partnerschapsvoorwaarden afsluiten?
De partnerschapsvoorwaarden moet u tekenen bij een notaris vóórdat het partnerschap wordt geregistreerd.
Samen bespreken we de wensen, de regelingen en de gevolgen en zorgen wij ervoor dat alles goed is geregeld.
Wilt u meer weten over de partnerschapsvoorwaarden? Neem dan contact met ons op.
Ook kunt u direct vrijblijvend een offerte aanvragen voor de partnerschapsvoorwaarden.