Dag van de scheiding: hoe zit het met de huwelijkse voorwaarden?

Uw trouwdag. Een bijzondere dag die u niet snel zult vergeten. Een speciale dag, maar ook zeker één om even stil te staan bij het zakelijke deel. Uit cijfers van het CBS blijkt namelijk dat er in Nederland ongeveer 34.000 scheidingen per jaar plaatsvinden. Het is daarom belangrijk om na te gaan wat er met uw bezittingen en schulden gebeurt bij een scheiding. Daarom willen wij vandaag op de Dag van de Scheiding aandacht vragen voor de huwelijkse voorwaarden.

Huwelijkse voorwaarden: up-to-date?

Weet u nog, uw trouwdag? Grote kans dat u deze dag nog goed kunt herinneren. Maar weet u ook nog wat u destijds in uw huwelijkse voorwaarden heeft opgenomen? Waarschijnlijk niet. Regelmatig maken wij mee dat de huwelijkse voorwaarden die ooit gemaakt zijn, pas weer uit de kast komen bij een scheiding of overlijden.

Soms leidt dat tot vervelende situaties. Het kan namelijk zijn dat er in de tussentijd een hoop is veranderd. Pak daarom de huwelijkse voorwaarden er eens bij en kijk of deze nog naar wens zijn. Is dat niet het geval? Neem dan contact met ons op om de voorwaarden aan te passen.

Huwelijkse voorwaarden ná 2018

Afgelopen jaar is de wetgeving veranderd. Wij merken vaak dat mensen denken dat zij sinds de wetswijziging op 1 januari 2018 automatisch trouwen op huwelijkse voorwaarden. Dat is echter niet het geval. Sinds die datum trouwt u in een beperkte gemeenschap van goederen. Dit betekent dat de bezittingen en schulden die u had vóór het huwelijk van u blijven. Ook erfenissen en schenkingen blijven uw privébezit. Alleen het vermogen dat u tijdens het huwelijk opbouwt, is van u samen. Wilt u dit niet? Dan moet u alsnog huwelijkse voorwaarden op laten stellen.

Heeft u geen huwelijkse voorwaarden?

Ook is het mogelijk dat u helemaal geen huwelijkse voorwaarden heeft op laten stellen. Wilt u dit alsnog? Dan is dat geen probleem. Dit kan ook na uw trouwdag nog. Wel is het zo dat er dan een zogenaamde akte van verdeling gemaakt moet worden, aangezien u tijdens uw huwelijk al een gemeenschap aan bent gegaan. Wij leggen u graag uit wat dit precies voor u betekent.

Neem contact met ons op!

Wilt u iets aanpassen aan uw huwelijkse voorwaarden? Of huwelijkse voorwaarden op laten maken voorafgaand of tijdens uw huwelijk? Heuvelrug Notarissen helpt u daar graag bij.

Contact opnemen

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?