Na lang (of juist kort) zoeken en één of meerdere bezichtigingen bent u er uit: u heeft uw droomhuis gevonden! Dit betekent dat u moet gaan bieden. Hoe dat precies in zijn werk gaat? U ziet het in onze video én leest het in dit blog.
Op welke manier kunt u bieden?
Heeft u een aankoopmakelaar in de hand genomen? Dan zal deze voor u de onderhandelingen doen. Heeft u dat niet, dan moet u zelf gaan bieden. U brengt uw bod uit bij de verkopers. Hebben de verkopers een makelaar ingeschakeld? Dan brengt u uw bod uit bij de verkoopmakelaar. Dit kan schriftelijk, telefonisch, via de mail of zelfs mondeling. Het is verstandig om uw bod nog wel zwart-op-wit te bevestigen.
Wat neemt u op in uw bod?
Het openingsbod
U begint met een openingsbod. Let daarbij goed op de waarde van de woning! Wanneer u namelijk een hypotheek nodig heeft, dan kunt u enkel de waarde van de woning lenen. Biedt u ver boven de waarde? Dan moet u een groot deel zelf financieren. Kijk daarbij ook naar andere zaken, zoals uw maximale lening en hoe lang de woning al te koop staat.
Ontbindende voorwaarden
Daarnaast adviseren wij u om altijd ontbindende voorwaarden in uw bod mee te nemen. Dit zijn voorwaarden waarop u de koop kunt ontbinden. Ontbindende voorwaarden zijn erg belangrijk. Wanneer u een voorlopig koopcontract tekent, dan heeft u drie dagen bedenktijd. Wilt u ná die drie dagen afzien van de koop? Dan zitten er kosten aan verbonden. Dat is best jammer wanneer bijvoorbeeld blijkt dat u de financiering toch niet rond kunt krijgen. Voorkom dit door ontbindende voorwaarden op te nemen. Voorbeelden hiervan zijn:
- Financiering: de koop gaat niet door als de koper de financiering niet rond krijgt
- Uitkomst bouwtechnische keuring: de koop gaat niet door als blijkt dat er ernstige gebreken uit de bouwtechnische keuring komt
Let daarbij wel op dat u het specifiek maakt! Woorden als “ernstige gebreken” zijn vaag. Misschien vindt de koper een bepaald gebrek wel veel minder erg dan uzelf. Kies er bijvoorbeeld voor om te stellen dat u afziet van de koop als de kosten meer dan €15.000 bedragen.
Hoe gaan de onderhandelingen?
Wellicht is de verkoper direct tevreden met uw openingsbod en accepteert hij of zij uw bod. Maar vaak komt het voor dat de verkoper met een tegenbod komt. En dan beginnen de onderhandelingen! Houd daarbij uw hoofd koel. En hopelijk accepteert de verkoper uw bod!
En dan: het voorlopige koopcontract tekenen!
Wanneer u bent uitgekomen op een bepaald bedrag, tekent u het voorlopige koopcontract. Meestal stelt de verkopende makelaar het koopcontract op. Controleer altijd goed of de inhoud klopt. Tekent u dit, dan heeft u drie dagen bedenktijd. En dan wordt het tijd om zaken te gaan regelen! Benieuwd wat u nu moet doen? U leest het in ons volgende blog. Hierover leest u meer in ons volgende blog.
Lees verder