Bestaande bouw of nieuwbouw?

Na lang overwegen, heeft u de keuze gemaakt. U wilt een woning kopen. Na het huren-of-kopen-dilemma dient direct het volgende dilemma zich aan. Want gaat u voor een nieuwbouwwoning of een bestaande woning? Beide opties hebben zijn eigen voor- en nadelen. Wij helpen u graag bij het maken van de juiste beslissing. Daarom hebben we de voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning op een rijtje gezet.

Voordelen kopen nieuwbouwwoning

Bij een nieuwbouwwoning is alles nieuw. Hierdoor is de kans dat u op korte termijn grote onderhoudskosten moet maken kleiner dan bij een bestaande woning. Ook heeft u als koper de vrije hand. Welke keuken kiest u? En welke tegels wilt u in de badkamer? Vaak is er een lijst met standaardopties voor de indeling en de materialen. Ook hoeft u zich geen zorgen te maken over oude bedradingen en asbest. Bovendien is een nieuwbouwwoning vaak energiezuinig door dubbelglas, goede isolatie en zonnepanelen. Tot slot heeft u bijna geen bijkomende kosten, een nieuwbouwwoning koopt u namelijk vrij op naam. Wat dat betekent, leest u in het artikel ‘Een woning kopen: het verschil tussen k.k. en v.o.n.

Nadelen kopen nieuwbouwwoning

Uiteraard zitten er ook wat nadelen aan het kopen van een nieuwbouwwoning. Zo moet u uw keuzes baseren op een verkoopbrochure. U kunt de woning zelf nog niet bekijken. Ook staat de prijs vaak vast, waardoor er niet onderhandelt kan worden. Ook zijn nieuwbouwwijken nog niet altijd ingericht. Zo moet het groen nog groeien, waardoor de wijk wat ‘kaal’ kan ogen. Tot slot is het proces van koop tot oplevering langer dan bij een bestaande woning. De bouw van een nieuwbouwwoning duurt vaak langer dan een jaar. In deze tijd betaalt u al wel hypotheekrente.

Nieuwbouwwoning of bestaande woning?

Zoals u ziet heeft een nieuwbouwwoning zowel voor- als nadelen. Aan u de overweging wat u wilt. Het is immers een persoonlijke keuze. Zoveel kopers, zoveel wensen. Wilt u meer weten over de juridische aspecten van het kopen van een nieuwe of bestaande woning? Wij helpen u graag! Ook adviseren wij u graag over alles wat bij het kopen van een woning komt kijken. Van de benodigde verzekeringen tot samenlevingscontract en testamenten, Heuvelrug Notarissen staat voor u klaar.

Hulp nodig?

Neem dan contact met ons op!

Contact

Gerelateerd nieuws

Artikel delen?